Här är ett recept på klassiska kanelbullar och även en annan variant, med vanilj!
Ingredienser:
40 bullar
150g Smör
5 dl Mjölk
25g Torrjäst
½ tsk Salt
1½ dl Socker
1,4 liter Mjöl
Smör
Kanel
Socker
Vaniljsocker
1 Ägg
Pärlsocker
Gör såhär:
- Smält smöret och blanda i mjölken. Se till så att blandningen är fingervarm.
- Tillsätt salt, socker och ungefär hälften av mjölet. Blanda.
- Häll i jästen och fortsätt fylla på med mjöl tills degen inte är alltför klibbig längre. Knåda ordentligt - ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand. Spara minst 1 dl mjöl till utbakningen.
- Täck över med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Ta upp degen och dela den i 2 delar. Knåda varje del och rulla ut till rektanglar.
- Bred på smör och strö på kanel och socker på den ena, vaniljsocker och socker på den andra.
- Rulla ihop, skär varje del i 20 bitar och lägg bitarna i muffinsformar.
- Täck över med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Värm upp ugnen till 250℃.
- Vispa ett ägg och pensla på på alla bullarna. Strö därefter lite pärlsocker i varje.
- Grädda i 5-8 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler under en bakduk.
0